آشوری ها قسمت دوم
تاسیس شهر نمرود – سلسله آشور نو- جنگ در سوریه و فلسطین
حملات گسترده آشوری ها نیازمند پایتختی در شمال سرزمین آشور داشت، پس آشورنصیرپال دوم شهر نیمرود را بنا نهاد.شلمنسر سوم پس از پدرش حملات به سرزمین های همسایه را ادامه داد. او به سرزمینهای اطراف دریاچه ارومیه و کوه های زاگرس هم حمله کرد. در دوره همین شاه قلعه حسنلو نابود شده است. در سالنامه های آشوری این شاه است که برای اولین بار به پارسوا و ماد برای اولین بار اشاره می شود.همسر شاه آشوری شمشی اداد پنجم در متون یونانی به عنوان یک ملکه بسیار زیبا یاد شده است. او پس از مرگ شاه پنج سال حکومت کرد تا پسرش به سن قانونی برسد. در 810 پ م ادد نیراری سوم حکومت را از مادرش تحویل گرفت و تا 783 پ م شاه بود. در طول 60 سال بعدی آشور دوباره ضعیف شد.در 746 پ م تیگلات پیلسر سوم شاه آشور شد و سلسله آشور نو را بنا نهاد. او نیروهای خود را به سمت جنوب برد و با آرامی هایی که به بابل مرتبا حمله می کردند جنگید. مشکل بعدی او اورارتو بود. هر دو دولت اورارتو و آشور سعی در کنترل سوریه داشتند زیرا سوریه مرکز اصلی تولید آهن و الوار مرغوب بود. تیگلات پیلسر به ارپاد که که تحت کنترل اورارتو بود حمله کرد و پس از دو سال محاصره شهر را فتح کرد. حملات او در شمال سوریه ادامه داشت و توانست کنترل 29شهر دیگر را در منطقه بدست آورد.آشوریها اسرای سرزمینهای دیگر را در سوریه اسکان دادند. سپس به اسراییل حمله کردند. شاه اسراییل مناخیم هزار واحد نقره به آشور داد و آشوریان در ازای آن شهر را نابود نکردند. از این پس اسراییل تحت امر آشور درآمد. آنها از صادرات الوار از لبنان به مصر مالیات می گرفتند. مصری ها سعی در ایجاد ناآرامی در اسراییل کردند تا آشوری ها را از آنجا بیرون کنند اما قدرت آشوری ها در منطقه آنقدر زیاد بود که هیچ پیروزی برای مصر رقم نخورد.تیگلات پیلسر سوم همچنین ماد را تسخیر کرد و در سال 737 برای بار دوم به ماد حمله کرد زیرا خراج زیادی که در حمله اول بر مادها گذاشته بود به دست او نرسیده بود.
تسلط آشور بر بابل
در 734 پ م موکین زری یکی از روسای قبایل کلدانی توانست بابل را فتح کند. تیگلات پیلسر سوم نیرو به بابل فرستاد و نیروهای کمکی او با استقال مردم بابل مواجه شدند. اما فتح بابل سه سال طول کشید زیرا کلدانی ها بسیار قوی بودند. کلدانیان به سرزمینهای خود در جنوب بابل فرار کردند. آشوری ها هم به تعقیب آنها رفتند و سراسر سرزمین و قبیله آنها را نابود کردند. آشوری ها توانستند بعد از 400 سال پادشاهی بابل را کامل به دست بگیرند و تا 626 پ م آنرا در اختیار خود نگه داشتند.در دوره سارگون دوم،در سال721 پ م مردوک اپلاایدین دوم در بابل با پشتیبانی ایلامیان اعلام استقلال کرد. سارگون او را شکست داد و تعداد بسیاری از ساکنان بابل را کوچاند. او با اورارتو نیز درگیر جنگ شد و کمیریان را هم در آناتولی شکست داد.پس از سارگون، سناخریب شاه شد. او نیز سیاسیتهای سارگون در کنترل بابل و و گسترش سرزمین را ادامه داد. او در سال 681 توسط فرزندانش کشته شد.اسرحدون 68-669 پ م جانشین سناخریب شد. او سیاست پدر در قبال بابل را پیروی نکرد. در عوض بابل را تعمیر کرد و مردم تبعید شده بابل را دوباره به شهر برگرداند. او می خواست از بابل به عنوان شهر اصلی خود برای حمله به ایلام استفاده کند. او در 679 پ م تصمیم به حمله به مصر گرفت. ولی در مصر کشته شد و پسرش آشوربانیپال شاه آشور شد.آشوربانیپال آخرین شاه قدرتمند آشور بود. او توانست ایلام را شکست دهد. پس از آن ایلام دیگر تهدیدی برای آشور به حساب نمی آمد زیرا دیگر قدرتی نداشت.
این پنج مجسمه در زیر یکی از کاخ های نینوا کشف شده اند. هرکدام از سگها نوشته ای دارند که مشخصاتشان را بیان کرده است. این مجسمه ها محافظان کاخ بوده اند.
سگ سیاه – صدایش بلند است
سگ آبی – دشمنش را گاز می گیرد
سگ سفید – فکر نکن، گاز بگیر
سگ قرمز – دنبال کننده دشمن
سگ سفید با خالهای قرمز – از بین برنده شیطان
بریتیش موزه
سگ آبی – دشمنش را گاز می گیرد
سگ سفید – فکر نکن، گاز بگیر
سگ قرمز – دنبال کننده دشمن
سگ سفید با خالهای قرمز – از بین برنده شیطان
تبلت گلی با نوشته میخی از نینوا- قرن هفتم پیش از میلاد- موزه باستان شناسی دانشگاه سیدنی
کاخ مرکزی نمرود – 728 پ م
با توجه به درختان خرما احتمالا اینجا بابل است. ماشین قلعه کوب آشوری
بریتیش موزه
کاخ شمال غربی نمرود – 865 تا 860 پ م
سمت چپ سک کمپ دایره شکل آشوری دیده می شود که عده ای در حال تهیه غذا هستند. در مرکز اسبها در مقابل چادر شاه چرا می کنند. در راست چند اسیر جنگی در مقابل افسران آشوری هستند و چند سرباز با پوشیدن لباس شیر در حال شادمانی هستند.
بریتیش موزه